Американският президент Джо Байдън заяви, че китайският му колега Си Дзинпин

...
Американският президент Джо Байдън заяви, че китайският му колега Си Дзинпин
Коментари Харесай

Байдън обясни защо никой не иска да е на мястото на Си Дзинпин

Американският президент Джо Байдън съобщи, че китайският му сътрудник Си Дзинпин е изправен пред " големи проблеми ", включително с нестабилната стопанска система, оповестява " Франс прес ".

В изявление за телевизия Пи Би Ес той уточни, че способността на Китай да се опълчи на Съединените щати е лимитирана от нуждата да отбрани интернационалната търговия и самият Си се намира в нежелана позиция.

" Можете ли да се сетите за различен международен водач, който би си разменил мястото със Си Дзинпин? Аз не се сещам за подобен ", означи Байдън.

" Този ​​човек има големи проблеми ", добави той.

Президентът демократ, който постоянно разказва връзките сред Съединени американски щати и Китай като най-значимите в света, съобщи и че Си " има огромен капацитет ".

Байдън обаче уточни, че " към този момент той има стопанска система, която не действа доста добре ".

По думи на американския водач Си признава лимитираната си дарба за маневри при борба със западните страни.

По мотив досегашната релативно въздържана поддръжка на Китай за съдружника ѝ Русия в нейната инвазия в Украйна, Байдън означи, че всички са предполагали, че Китай напълно ще поддържа Русия, само че това не се е случило.

Причината, съгласно него, е, че Си е извлякъл поучения от голямата реакция на Запада против Русия, в това число налагането на мощни стопански наказания.

" Обадих му се това лято и му споделих: " Не Ви застрашавам, а просто означавам - вижте какво се случи с Русия ", спомня си Байдън.

Той добави, че в този диалог със Си е подчертал, че 600 американски компании са напуснали Русия от началото на нашествието ѝ в Украйна преди година.

" Казах му: " През цялото време твърдяхте, че се нуждаете от връзки със Съединените щати и Европа, с цел да влагат те в Китай. Кой ще прави тези вложения, в случай че участвате в същата договорка? ".

През ноември 2022 година Байдън се срещна персонално със Си в коридорите на срещата на върха на Г-20 в Бали - за първи път, откогато стана президент на Съединени американски щати през 2021 година Двамата са провели и пет телефонни или видео диалога през този интервал.

Миналата седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън в последния момент отмени свое планувано пътешестване до Пекин, защото напрежението сред двете страни още веднъж се изостри поради появяването на китайски балон на огромна надморска височина над Съединените щати, който в последна сметка беше свален от американските Военновъздушни сили.

Вашингтон счита, че балонът, прелетял над чувствителни военни обекти, е бил шпионско устройство. От своя страна Пекин твърди, че балонът е провеждал метеорологични проучвания.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР